• Znanje jezikov na delovnem mestu – kateri jeziki in metode vam bodo dali prednost

Znanje jezikov na delovnem mestu

Kateri jeziki in metode vam bodo dali prednost

V življenjepisih pogosto vidite navedbo »angleški jezik (poslovni, tekoče).« Vendar, ko dejansko poslušate govorečo osebo, pogosto ugotovite, da je oseba morda malo pretiravala s svojo trditvijo. Slišite stavke, ob katerih bi domače govorce zmrazilo, kot na primer »delam v domači pisarni« (dejansko mislijo: »delam od doma«). V vse bolj globalno povezanem poklicnem svetu je jasno, da imajo ljudje, ki obvladajo enega ali – še bolje – več tujih jezikov, dobre poklicne možnosti. Intenzivno in na nek način hitro učenje tujega jezika največkrat svetujemo nekomu, ki potrebuje zgolj osvežitev ali pripravo na tujejezični poslovni dogodek. Začetniki, tudi v poslovne svetu, pa že zaradi skupinskega duha raje obiskujejo dinamične skupinske tečaje.

Skupinsko učenje tujega jezika

Toda, ali morajo njihovi tuji jeziki vedno vključevati angleščino? Katere druge tuje jezike iščejo delodajalci – in v katerih industrijskih sektorjih so pomembni? Kakšen je najboljši pristop za podjetja, ki želijo svojim zaposlenim pomagati izboljšati znanje tujih jezikov? Odgovore na vsa ta vprašanja boste našli v spodnjih vrsticah.

 

Tečaj poslovne angleščine? Dobra angleščina je še vedno pomembna

Na današnjih delovnih mestih je znanje tujih jezikov v številnih panogah absolutno nujno. In še vedno je angleščina na prvem mestu – navsezadnje je to najbolj govorjeni jezik po vsem svetu. V Nemčiji se za skoraj četrtino (1) vseh prostih delovnih mest zahteva znanje angleškega jezika. Zlasti v poslovnem svetu se temu ni mogoče izogniti.

Pričakovano stopnjo tekočega govorjenja jezika prosilcev pa narekujeta področje industrije in vrsta položaja. Včasih je dovolj, da lahko beremo in razumemo angleško. Toda strokovnjaki in menedžerji morajo pogosto biti zmožni voditi pomembna pogajanja v angleščini ali tesno sodelovati s tujimi kolegi.

 

Kateri jeziki še lahko pridejo v poštev za učenje

Pravzaprav ne moremo enoznačno odgovoriti na vprašanje: »Kateri jezik se naj učim?« na način, ki bi veljal za vse. To bo odvisno od industrije in podjetja, za katerega delate. Vendar pa lahko pogledamo nekatere smernice ali pa se preprosto držite zlatega pravila, da več jezikov kot obvladate, boljše je!

Poslovna angleščina in poslovna nemščina sta med najbolj zaželjenimi tujimi jeziki

Smernice, katerega jezika se učiti poleg angleščine:

  • Vam lepo zveni francoščina? To je namreč jezik komunikacije v institucijah EU v Bruslju in eden od uradnih jezikov mednarodnih organizacij, kot sta Nato in Rdeči križ. Še en argument v prid francoščini je, da Afrika postaja vse pomembnejši trgovinski partner – v mnogih afriških državah je francoščina uradni jezik. Zaradi tega je pomembna tudi za delovna mesta na področju razvojne pomoči.
  • Za angleščino je španščina najbolj razširjen jezik po vsem svetu. Zaradi približno desetih milijonov Nemcev, ki vsako leto preživljajo počitnice v špansko govorečih krajih, kot je Costa Brava, je španščina zelo uporabna za tiste, ki delajo v turizmu. Španija je tudi pomemben trgovinski partner za Nemčijo – poleg tega pa je španščina tudi primarni jezik, ki se govori v Latinski Ameriki.
  • V Evropski uniji je zaželeno še učenje japonščine. Smo v Nemčiji je več kot 1000 japonskih podjetij. Zlasti v japonskih tehnoloških podjetjih so pogosto na voljo privlačna delovna mesta v mednarodni upravi, toda znanje japonskega jezika je pogosto predpogoj za takšna delovna mesta.
  • Dva dodatna jezika, ki ju iščejo številni delodajalci, sta kitajščina in arabščina, saj ju govori veliko število ljudi v državah, v katerih imajo nemške in mednarodne družbe poslovne vezi. Kitajska je, na primer, četrta največja trgovinska partnerica Nemčije in številni izdelki, ki jih izvažata avtomobilska in elektronska industrija, vsako leto najdejo pot v »Srednje kraljestvo«.
  • Nikakor pa ne gre zanemariti pomena Nemščine, ki je za slovenski prostor izjemnega pomena. Bližina sosednje Avstrije in gospodarsko močna Nemčija uvrščata ta jezik na drugo mesto, takoj za angleščino.

 

Jezikovno usposabljanje v podjetjih – katera metoda res deluje?

Na delovnem mestu danes znanje jezikov ni le zaželeno za posamezne zaposlene, ki bi želeli pridobiti prednost na trgu dela. Podjetja prav tako razumejo pomen znanja tujih jezikov. Navsezadnje ne le, da morajo dandanes biti sposobna tekmovati na domačih trgih, ampak tudi na mednarodni ravni. Nerodna komunikacija pa lahko povzroči  neuspeh pri sklepanju donosnega posla.

Metode učenja tujih jezikov: skupinski tečaji, spletno učenje, kombinirano učenje, intenzivno (hitro) učenje s Total Immersion

Zato je v interesu podjetij, da zagotovijo, da imajo njihovi zaposleni ustrezno znanje jezikov za mednarodni trg. Delodajalcem, ki želijo povečati učinkovitost komunikacije v tujem jeziku, je na voljo široka paleta učnih metod. Zaradi te raznolikosti je včasih kadrovnikom težko ugotoviti, katera metoda je najbolj primerna za potrebe njihovega podjetja. Za pomoč pri izbiri prave metode za vas, vam ponujamo naslednji pregled najpomembnejših metod.    

 

1.      Moč v številu: delavnice na podjetju

Delavnice na podjetju so zagotovo ena najpogostejših metod usposabljanja za posameznike ali skupine. Tovrstni pouk poteka redno, poučuje pa ga jezikovni učitelj, ki prihaja na lokacijo podjetja. Prednost tega pristopa je, da zaposleni (na vseh ravneh) ne zapravljajo časa s potjo na tečaj in nazaj.

Vsi udeleženci so uvrščeni na pravo raven znanja pred začetkom tečaja. To zagotavlja, da nikomur ne bo zdolgočasen ali preobremenjen, kar bo pripomoglo k temu, da bodo vsi ostali motivirani v času trajanja tečaja. Pomembno je tudi, da poučevanje izvajajo inštruktorji, ki so naravni govorci jezika.

Na splošno se priporoča skupinski pouk. Navsezadnje se jezik uporablja za komunikacijo – in tega se najbolje naučite z drugimi udeleženci. Vendar se hitrost učenja razlikuje od posameznika do posameznika. Zato morajo biti moduli fleksibilno oblikovani, učitelji pa morajo biti usposobljeni za hitro prepoznavanje potreb znotraj skupine in ustrezno ukrepanje.

 

 2.      Učenje, kjerkoli in kadarkoli želim: spletni tečaji/e-učenje

Poleg usposabljanja na podjetju so priljubljen način učenja jezikov tudi spletni tečaji. Ponujajo manj neposredni stik kot osebni ali skupinski pouk – čeprav sta oba še vedno mogoča zaradi klepetalnic in komunikacijskih programov. Glavna prednost spletnih tečajev je zagotovo njihova fleksibilnost glede časa in kraja. Udeleženci se lahko učijo kadarkoli in kjerkoli želijo in delajo z lastno hitrostjo. In seveda obstajajo ljudje, ki se najučinkoviteje učijo sami. Vendar pa sta potrebni disciplina in visoka raven samomotivacije.

 

3.      Najboljše od obeh svetov: mešano učenje

Mešano učenje je mešana oblika učenja, ki se vključuje osebno učenje  in e-učenje. To omogoča, da se na začetku tečaja osebno dogovorite, na primer, glede organizacijskih vprašanj. Poleg tega imajo udeleženci možnost, da se spoznajo, kar olajša delo z video klepeti in skupinskimi nalogami, ki sledijo. Osebni pouk poteka izmenično s fazami neodvisnega učenja. Prednost tega je tudi to, da udeležencem daje malo več svobode pri določanju lastnega učnega tempa.

 

4.      Intenzivni tečaj: Total Immersion®

Metoda Total Immersion® je posebna oblika učenja jezikov. Predvsem pa je namenjen ljudem, ki želijo doseči čim večji napredek v najkrajšem času. Na primer, kadar se bližajo pomembna pogajanja v tujem jeziku ali se v kratkem načrtuje poslovno potovanje, lahko ta metoda zagotovi hitre rezultate.

Udeleženec prejme intenzivno osebno poučevanje od učiteljev, ki so naravni govorci, v roku od enega do šestih tednov. Eno uro na dan pouka preživi z dvema učiteljema, da lahko vadi skupinske situacije. Poslovno kosilo prav tako poteka v ciljnem jeziku, kar omogoča priložnost za neformalne ali osebne pogovore.  

 

Vaja dela mojstra.

Ne glede na to, ali ste strokovnjak, vodja ali član ekipe – in ne glede na to, kako pristopate k avanturi učenja tujega jezika – je pomembno, da se zabavate in redno vadite. V mnogih primerih enkrat na teden ni dovolj – do naslednjega tedenskega pouka boste morda pozabili polovico stvari, ki ste se jih naučili teden poprej.

Še zadnji nasvet: Morda ste razmišljali o učnem dopustu za učenje jezikov, torej da preživite nekaj časa v državi, kjer govorijo vaš nov jezik in se tam udeležite tečaja. Zakaj ne bi preučili vaših možnosti za program učenja v tujini?  Ko boste ves dan obdani z jezikom, se boste samodejno učili hitreje. Hkrati pa je priložnost za uživanje v lokalni kulturi in kulinariki ter imeti nekaj časa za sprostitev dodatna privlačna prednost. Mogoče se lahko celo dogovorite s svojim podjetjem, da krije del stroškov?

Imate dodatna vprašanja, kako bi se naučili novega tujega jezika ali pa zgolj osvežili takega, ki ste ga nekoč že dobro znali? Taka je navadno nemščina. Pokličite nas na  +386 80 23 3 ali nam pišite TUKAJSkupaj bomo začrtali optimalno pot do novega znanj tujega jezika.

Informacije po telefonu

Pokličite nas na telefonsko številko

+386 80 23 36

Dosegljivi smo v delovnem času:

Ponedeljek - petek: 8.00 do 19.00
Sobota: 9.00 do 12.00

Berlitzeva jezikovna šola

Jezikovna šola Celje

Vrunčeva ulica 13

3000 Celje

Telefon: +386 1 433 13 25

Kontakt

Jezikovna šola Kranj

Župančičeva ulica 22

4000 Kranj

Telefon: +386 1 433 13 25

Kontakt

Jezikovna šola Ljubljana

Gosposvetska 2

1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 433 13 25

Kontakt

Jezikovna šola Maribor

Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6

2000 Maribor

Telefon: +386 2 229 4 229

Kontakt

Jezikovna šola Novo Mesto

Ulica talcev 3A

8000 Novo Mesto

Telefon: +386 1 433 13 25

Kontakt