Jezikovni tečaji Programi za otroke Poslovni seminarji Prevajanje in lektoriranje Testing O podjetju Kupi Online
 
History

Zgodovina jezikovne šole Berlitz - zgodba o uspehu

Zgodovina jezikovne šole Berlitz

Zgodba jezikovne šole Berlitz.

Maximilian Berlitz je odraščal v regiji Schwarzwald v Nemčiji, v družini učiteljev in matematikov. Leta 1870 je emigriral v Združene države. Maximilian, ljubitelj jezikov, je tam poučeval grščino, latinščino in šest drugih evropskih jezikov po strogi, tradicionalni metodi »slovnica-prevajanje«.

Po tem, ko je že nekaj časa uspešno deloval kot zasebni učitelj, se je pridružil kolidžu Warner Polytechnic College v mestu Providence, kjer je postal profesor francoščine in nemščine. Vendar kolidž ni bil tako imeniten kot njegovo ime. Berlitz je kmalu postal lastnik, dekan, glavni učitelj in edini član fakultete; vse v enem.

Ker je potreboval asistenta za francoščino, je Berlitz zaposlil mladega Francoza po imenu Joly, ki je tja prišel z visokimi priporočili. Ko je Joly prispel v Providence, je ugotovil, da je njegov delodajalec popolnoma izmučen, vročičen in zelo bolan, njegovo stanje se je le še slabšalo. Berlitz je ugotovil, da njegov novi pomočnik ne govori niti besedice angleško. Jolyju je naročil, naj pri poučevanju pomen za učence novih francoskih besed pojasnjuje s pomočjo kretenj in dejanj. Nato se je vrnil v posteljo.

Rojstvo Berlitz metode®

V učilnico se je vrnil šest tednov kasneje in pričakoval, da bodo njegovi učenci obupani in nanj zelo jezni. Namesto tega je našel svoje učence v živahni izmenjavi vprašanj in odgovorov - v elegantni francoščini. Običajno častitljivo vzdušje v tradicionalni učilnici je izginilo. Njegovi učenci pa so se naučili veliko več, kot bi jih naučil Berlitz v enakem časovnem obdobju. Berlitz je prišel do pomembnega spoznanja: »zasilna rešitev« je postala osnova za novo metodo: poučevanje tujega jezika brez prevajanja in z učitelji, ki so naravni govorci tujega jezika. Stroga učna metoda jezikovne šole Berlitz se je morala umakniti živahnemu postopku odkrivanja.

Spreminjajoč se svet

Od ustanovitve družbe leta 1878 naprej, se je Berlitz osredotočal predvsem na potrebe popotnikov in posameznikov. Vendar so se v 50-ih letih zahteve strank spremenile. Družba Berlitz se je soočala z vedno večjim številom poslovnežev, strokovnjakov in tehnikov, ki so se pripravljali za naloge v tujini in so za svoje nove naloge potrebovali ustrezno jezikovno znanje. Velike družbe so naročale jezikovne tečaje za svoje zaposlene in družine, pri tem pa je bila glavna prednostna naloga jezikovne šole Berlitz hitro učenje.

Družba Berlitz je zato razvila nove programe, ki jih je izvajala poleg tradicionalnega učenja jezika. Po nekaj letnih raziskavah je povzročila senzacijo z uvedbo programa Total Immersion. S programom Total Immersion se je novo jezikovno znanje posredovalo izredno hitro, na primer poslovnežem, ki so se odpravljali na nalogo v tujino.

Hitrejši tempo učenja, ki so ga narekovali tečajniki, je družbo Berlitz privedel do tega, da je razvila novo uporabo svoje osnovne učne metode. Za tem je uvedla tudi dodatno učno gradivo, kot na primer vadbo za izboljšanje besedišča in vaje za izgovorjavo. Razvoj, od katerega imajo učenci jezikovne šole Berlitz koristi še danes.

zgodovina-jezikovne-šole-Berlitz

Pokličite nas na brezplačno telefonsko številko 080 23 36 ali izberite jezikovni center Berlitz v vaši bližini.

 
Nastavitve piškotkov

Se zanimate za enega od naših programov ali storitev?

DA NE